19.03.2014
Suomi ulos EU:sta menestyvän Norjan seuraksi?
Suomi on ollut Euroopan unionin jäsen jo 20 vuotta. Norja on hylännyt jäsenyyden jo kahteen kertaan. Maassa ei mene silti mitenkään huonosti. Viikinkien valtakunta sijoittuu melkein missä vertailuissa tahansa kärkisijoille - ilman Euroopan unionin jäsenyyttä. Pitäisikö Suomessakin sitten harkita Norjan mallia ja jättää EU?
Norja on luonut erityisjärjestelyt EU:n kanssa. Maan kansalaisilla on vapaa liikkuvuus EU:ssa, sen tuotteilla vapaa pääsy yhteisille sisämarkkinoille ja Norja voi hoitaa haluamallaan tavalla esimerkiksi maatalousasiat. Maassa vallitsee täystyöllisyys, rauha, se on muodollisesti täysin itsenäinen eikä maksa EU-jäsenmaksua.
Tästä kaikesta huolimatta Norjasta ei ole kelpo malliksi Suomella ja tuskin muillekaan.
Norja maksaa joka vuosi mittavan summan EU:lle pääsystä sisämarkkinoille ja lisäksi erikseen osallistumisestaan jokaiseen unionin ohjelmaan. EU:n ulkopuolella jääminen ja sen sisämarkkinoiden ja ohjelmien hyödyntäminen vastikkeetta ei onnistu.
Norjan "itsenäisyys" on lähinnä muodollista. Mainittu sisämarkkinoille pääsy on edellyttänyt maalta tuhansien EU-lakien omaksumista ilman vaikutusta niiden sisältöön. Norjan täytyy hyväksyä uudetkin unionisäädökset istuen päätöksentekokammareiden ulkoporstuassa, jonne EU-maat tulevat kertomaan mitä sovittiin. Päätöksentekomielessä Norjaa voi kutsua EU:n vasallivaltioksi.
Norjan muodollinen itsenäisyys on myös menetetty mahdollisuus. EU on vahva toimija monissa maailmanlaajuisissa kysymyksissä ja tarjoaa vaikutuskanavan globalisaatioon. Miten edullisen kauppasopimuksen pystyisimme solmimaan yksin USA:n kanssa?
Norja NATO:n jäsenenä ei tarvitse unionin jäsenyyttä turvaksi. Suomen EU-jäsenyyden syyt olivat osaltaan taloudellisia, mutta pohjimmiltaan turvallisuuspoliittisia. EU:n tehtävä vakauden luojana epävakaassa Euroopassa ei ole hävinnyt, kuten Ukraina osoittaa. EU:n jäsenyys on myös kannanotto sen edustamien demokratia- ja ihmisoikeusarvojen puolesta.