Ehdokasnumero: 169
Kotipaikkakunta: Tampere
Olen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Aiemmin olen toiminut mm. valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana.
Eduskunnassan olen vaikuttanut kymmenen ja kaupunginvaltuustossa 17 vuotta. Koulutukseltani olen toimittaja.
Olen ehdolla eurovaaleissa, koska Eurooppa pystyy parempaan. Eurooppa voi antaa paljon Suomelle ja Suomi Euroopalle.
Kaikille eurooppalaisille pitää turvata palkkauksessa vähimmäistaso. Maiden järjestelmät kuitenkin vaihtelevat lakisääteisestä vähimmäispalkasta yleissitovilla työehtosopimuksilla taattuun palkkatasoon. EU:n voi olla siksi vaikea säätää vähimmäispalkoista yhteisesti.
Työntekijöille kuuluvat samat ehdot ja oikeudet kansallisuudesta ja lähtömaasta riippumatta.
Euroopassa on hyvin erilaisia lähestymistapoja irtisanomissuojaan. Osassa maita työntekijöitä on vaikea irtisanoa, mutta irtisanottujen asema on heikko. Vastaavasti esimerkiksi Tanskassa työntekijöiden irtisanominen on melko helppoa, mutta työttömyysturva on varsin hyvä ja irtisanottuja autetaan ripeästi uuden työn syrjään kiinni. Myös irtisanomissuojassa toimivinta lienee säätää EU:ssa vähimmäistasosta ja jättää jäsenmaiden varaan päättää kullekin maalle sopivasta tasosta.
Liittojen kanneoikeus auttaisi etenkin sellaisia työntekijöitä, jotka eivät osaa tai uskalla puolustaa itseään, kuten pätkätyöläisiä ja maahanmuuttajia. On tarkemman keskustelun paikka, mitä kaikkia tilanteita kanneoikeus koskisi.
Euroopan on tärkeää säätää vähimmäisehdoista työoloille ja perusturvalle. Näin voidaan taata, että perusoikeudet toteutuvat kaikilla eurooppalaisilla ja että Euroopan maat eivät kilpaile keskenään epäreiluilla työoloilla.
Työntekijöiden turvallisuus ja terveys pitää taata koko Euroopassa. Siksi työsuojelusta on syytä säätää EU-tasolla.
Vastauksia painotetaan kysymysryhmän sisällä. Kuinka tärkeä tämä kysymys on?
Talouskriisi on paraatiesimerkki ongelmasta, jonka ratkaisemisessa yksittäiset maat ovat voimattomia yksin. Rahoitusmarkkinoilta reaalitalouteen levinnyt kriisi on maksanut satoja miljardeja euroja menetettyjä verotuloja ja miljoonia työpaikkoja. Siksi vastaavien kriisien torjuminen on välttämätöntä, vaikka se jonkin verran maksaisikin. Toki rahoitusmarkkinoitakaan ei saa näivettää sääntelyllä, ja esimerkiksi pk-yritysten mahdollisuudet saada rahoitusta tulee turvata.
Vastauksia painotetaan kysymysryhmän sisällä. Kuinka tärkeä tämä kysymys on?
Euroopan maiden olosuhteet ja tilanteet vaihtelevat. Siksi niillä tulee olla oikeus päättää demokraattisesti verotuksesta. Tämän tulee kuitenkin tapahtua tolkun rajoissa. Euroopan maiden ei kannata kilpailla toisiaan hengiltä eikä ruokkia epätervettä verokilpailua.
Vastauksia painotetaan kysymysryhmän sisällä. Kuinka tärkeä tämä kysymys on?
Moni arvostaa kotimaista ruokaa, joten maataloustukia tarvitaan jossain määrin myös tulevaisuudessa. Uudet työpaikat syntyvät kuitenkin osaamisesta, innovaatioista ja yrittäjyydestä. Siksi EU:n varojakin kannattaa kohdentaa vähitellen maataloustuista siihen suuntaan.
Vastauksia painotetaan kysymysryhmän sisällä. Kuinka tärkeä tämä kysymys on?
Veronkierto, harmaa talous ja veroparatiisit (tai pikemminkin veroparasiitit) murentavat hyvinvointiyhteiskuntien rahoituspohjaa. Ne myös syövät rehellisen yrittäjän kukkarosta. Siksi Euroopan tulee määrätietoisesti ja kaikin keinoin puuttua verokeplottelun eri muotoihin.